Titulek webu Sdružení rodáků a přátel Zruče nad Sázavou a okolí

OS Rodáků si dalo jako jeden z hlavních bodů do činnosti mapování historie města a o nové poznatky se dělit se širokou veřejností, hlavně mladší generací. v loňském roce, při příležitosti 200. výročí narození, vydalo sdružení poměrně obsáhlou brožuru o železničním podnikateli Janu Schebkovi. Akce plánované na letošní rok jsou zaměřeny na další poznávání a jsou uváděny pod jednotným názvem "Po stopách Schebků". Zájezd do Tvoršovic, Jablonné a pražského bývalého Schebkova paláce byla první z plánovaných cest.

V bývalém Schebkově paláci v Praze hned na první pohled zaujme široké vstupní schodiště. Vysoký strop jednoho ze sálů  zdobí barevné lunety vystihující pohádkový příběh rodu Schebků.

Tvoršovice - jeden ze zámečků, které měli kdysi Schebkové ve vlastnictví a k němuž patřily  i další hospodářské budovy. Dnes je celý komplex budov s okolními pozemky využíván jako golfový areál.

Jablonná n. Vltavou - krásný zámek s upraveným parkem a jezírkem, na němž je možno vidět  černé labutě. Interiéry jsou zařízeny novodobým nábytkem, a přesto z každé místnosti dýchá historie. Prostě nádhera!