Titulek webu Sdružení rodáků a přátel Zruče nad Sázavou a okolí

První zastávka byla na Olšanských hřbitovech, kde jsme si prohlédli jednu z největších hrobek, v níž jsou pochováni dva velikáni spojení s výstavbou železnic na území celého tehdejšího Rakousko-Uherska - pánů Vojtěcha /Adalberta/ Lanny a Jana /Johanna/ Schebka.
Mohutná hrobka je bohužel (nebo spíš bohudík) v rekonstrukci. S její původní výstavbou jsou spjata známá jména jako sochař J.V. Myslbek nebo výtvarníci František Sequens a Antonín Barvitius, aj. než jsme Olšanské hřbitovy opustili, nalezli jsme na náhrobcích ještě spoustu známých jmen významných osobností.  

Druhá část výletu začala na nábřeží u Vltavy, kde na nás čekal parník Slapy. Čekala nás nejen krásná plavba historickým centrem Prahy, ale také chutný oběd i s dezertem. Podplouvali jsme Karlův most, na jedné straně stálo Národní divadlo, proplouvali jsme kolem Vyšehradu, kde se začínaly psát naše dějiny, stejně jako z druhé strany na Hradčanech. Zkrátka bylo k vidění spousta zajímavých historických míst a budov. A nejen to, na březích bylo několik trhů a dokonce i vinobraní, kde vyhrávala hudba. Byl to výlet opravdu zdařilý. Počasí přálo, u vody bylo příjemně a mnohým z výletníků se domů ani nechtělo.